Om Woolstocks egne opskrifter
Opskrifter er kedelige
Woolstocks opskrifter er lavet ud fra devisen: Hellere strikke end at læse.
Vi gør os umage med at lave så enkle opskrifter, at de ikke fylder mere end en A4 side med almindelig skriftstørrelse.
Vores opskrifter er så simple, at de kan læses og lægges væk, så man kan bruge sin tid på at strikke i stedet for at have opskriften fremme, sætte mærker, skrive noter og hvad man ellers kan blive nød til, når opskrifter er lange og svært forståelige.
Det er kedeligt at strikke, hvis man hele tiden bliver afbrudt af en halv roman af en opskrift, man først skal tygge sig igennem. Og endnu mere kedeligt at strikke, hvis man bliver så frustreret at man opgiver. Det er der ikke meget kvalitetstid og strikhygge i.
Fejl er gode
Derfor vil du ikke finde mange mellemregninger i vores opskrifter. Der vil sjældent stå: Du skal nu have så og så mange masker på pinden, da det i vores øjne ikke tjener nogen anden nytte at tælle igen og igen. At tælle er kedeligt for de fleste. Og hvis du ikke skal have et mønster til at gå op, så er der ingen grund til at sidde og tælle hele tiden.
Woolstock tillader sig at have et afslappet forhold til antallet af masker og rækker. Vi tror på, at strik ikke bør handle om at gøre alt korrekt efter opskriften, men at have det dejligt, mens man strikker og at turde at lave fejl. Hvis fejlen er meget tydelig, kan man altid gå tilbage eller ned i rækkerne og rette den, men hvis den ikke ses, så er det en god øvelse, at acceptere den. Det er endnu en af de sunde sidegevinster ved strik som hobby: At blive god til at leve med sine egne fejl.
Strik er ikke en videnskab
Og vores opskrifter er ikke hverken vandtætte, GOTS-certificerede eller godkendt af nogen form for eksperter. Vi går ud fra, at dem, som vælger at strikke efter vores opskrifter er helt med på, at der ingen garantier findes i denne verden, og at de selv må påtage sig et ansvar for det færdige resultat.
Og ansvaret består i at lave en strikkeprøve. Og nej! Du behøver ikke at strikke 10 x 10 cm. Det kan gøres meget lettere og hurtigere.
Strikketest er for de smarte
Du behøver ikke at strikke små karklude som strikketests, før du går i gang med dit projekt. Det kan gøres meget hurtigere, og det vil ALTID spare dig for en hel masse tid, fordi du får det, som du vil have det, i første hug.
Sådan laver du en nem og hurtig strikketest:
Hvis opskriften siger 16 masker = 10 cm, slår du 16+4 masker op ( Der to masker ekstra masker i hver ende, så du nemmere kan måle på testen)
Derefter strikker du 4-5 pinde i det mønster, som opskriften foreskriver.
Og du skal ikke lave testen, for at ramme den rigtige strikkefasthed nødvendigvis. Du skal lave testen, for at ramme det look, som du gerne vil have - og derefter kan du så ud fra din test regne ud, hvilken størrelse, du vil strikke.
For kompakt eller løs?
Hvis du synes, at testen er for kompakt i strikken, så strikker du videre på en lidt større pind eller på en mindre, hvis testen var for løs i strikken.
Når du har ramt det look i testen, som du ønsker, måler du.
For mange eller for få masker?
Har du for mange masker på pinden pr 10 cm, så skal du strikke en størrelse større end din størrelse. Hvis der fx er 19 m pr 10 cm og du er en small, så strikker du en størrelse medium, da de mange masker dermed fylder mindre.
Hvis du har for få masker på 10 cm i forhold til opskriften, så strikker du blot en mindre størrelse, fordi dine masker fylder mere end de burde.
Vi er lidt gammeldags
For eksempel har vi intet imod at strikke vrang, og vi synes heller ikke, at det er et problem at skulle montere det færdige strik.
Tværtimod synes vi, at modeller strikket på rundpind ( for at undgå at strikke vrang ) og oppefra og ned ( for at undgå at skulle hæfte skuldre og ærmer) ikke klæder alle lige godt. Er man for eksempel smalskuldret, så er det ikke særlig klædeligt med rund hals og raglanærmer.
Vores opskrifter er derfor oftes skabt efter den gamle model, hvor man strikker for- og bagstykke og ærmer nedefra og op frem og tilbage, så man også har fornøjelsen af den afveksling, som vrang er.
Ved at strikke nedefra og op, kan man nemmere styre, hvordan ens halsudskæring skal se ud, fordi man nemt kan lave den bredere eller højere, prøve den foran et spejl og lave den om, hvis den blev for høj eller for bred. En flot halsudskæring er vigtig for det færdige resultat.
Det er også en fordel at have en sidesøm i sine strikkede sweatre eller bluser, hvor forside og bagside er hæftet. En sidesøm forhindrer at strikken drejer sig om kroppen. Den skaber en flottere pasform, ligesom det også forhindrer drej i arbejdet, at man strikker frem og tilbage i stedet for rundt. Så er det sagt.
Og glem så det pjat med, at det ikke er sjovt at hæfte. Det er en fryd at sætte en sidste hånd på sit arbejde og gøre det, så det næsten bliver usynligt. Hvis det er svært, så kom ned i cafeen og lær det.
Alle kan finde deres størrelse
Det er ikke alle vores opskrifter som findes i alle størrelser. Men man kan oftest strikke en større eller mindre størrelse ved blot at finde et tykkere garn og større pinde og dermed forvandle en str. onesize til en XL eller kan kan finde et tyndere garn og mindre pinde og dermed lave en small om til fx en str. 10 år.
Spørg gerne os i Cafeen, hvordan du skal få den størrelse, du har brug for med det garn du ønsker dig. Vi kan som regel altid få det til at lykkes. Men kom helst en torsdag aften, hvor der er flest frivillige strikkedamer til at hjælpe, hvis vi ikke har tid bag baren.